1 februarie 2013

Tipuri de comunitati

Exista comunitati care imbina aspecte de sat ecologic, comunitate spirituala si comuna, intr-o sinteza de viata iluminata. De exemplu, unele comunitati pot avea un lider care nu este in mod particular spiritual, dar are cunostinte extinse de ecologie, sustenabilitate, gradinarit, ferme sau alte abilitati si competente. In vreme ce fiecare membru poate avea propriul guru sau religie, cu totii sunt interesati de cunoasterea si competenta liderului.

Cu foarte putine exceptii, anarhia nu a fost deplin manifestata in comunitatile de pe Pamant pe care le cunoastem. Exista cateva persoane care au cumparat in comun pamant, sau prin concesiune, si care traiesc in felul lor, dar cu gratie si prietenie in relatiile dintre ei. Ar putea lua decizii ca grup, dar, in general, se lasa multa libertate fiecarui membru atata vreme cat nu sunt afectate drepturile celorlalti membri.

In general, aceste comunitati semi-anarhice nu sunt auto intretinute. Locuitorii lor lucreaza in afara comunitatii, ceea ce face aranjamentul cu putin mai mult decat impartasirea locuintei.

Cele cateva comunitati care sunt strans unite si structurate, dar nu au un lider central, sunt formate in general din oameni care a lucrat mult cu sinele lor. Vorbim in general de terapeuti, vindecatori, consultanti de dezvoltare personala , care experimenteaza diferite stiluri de viata si aranjamente. Succesul depinde in mod deosebit de intalniri periodice in care diferentele sa fie procesate si sa se ajunga la un consens de obiective si viziuni. Un exemplu de astfel de comunitate este "Hummingbird Ranch", langa Mora, New Mexico, SUA: http://www.hummingbirdcommunity.org/

Pentru ca o comunitate sa prospere fara un lider puternic, membrii ei trebuie sa isi asume o responsabilitate sporita fata de propriile sentimente, ganduri si actiuni. In general, accesul ca membru intr-o astfel de comunitate este foarte restrictionat. Membrii trebuie sa voteze in unanimitate, in general dupa multa dezbatere, inainte de a admite un nou membru. Cineva care este foarte dependent de ceilalti, sau care nu doreste sa participe in comun la sarcini si activitati, sau care are un stil de viata foarte diferit, nu va fi admis.

Nu este un caz de judecata a unui nou membru, sau de a il considera "rau" intr-un anumit aspect, de a deveni prea exclusivist sau discriminator. Este insa o chestiune in care fiecare membru intra in contact cu calauzirea interioara, sfatuindu-se apoi cu ceilalti. Se simte benefica admiterea noului potential membru ? Se va potrivi in structura existenta a comunitatii ? Va avea o sansa de a fi fericit si integrat in comunitate ?

Unele comunitati dau gres deoarece admit aproape pe oricine, indiferent de gradul de evolutie. Membrii comunitatilor existente au liberul arbitru de a decide pe cine sa primeasca si pe cine sa refuze. Sfatul nostru intr-o astfel de situatie este similar cu cel pentru relatiile voastre personale: Trimiteti iubire si compasiune tuturor sufletelor din viata voastra care nu sunt potrivite pentru voi, apoi lasati-le pe drumul lor in pace.

Este important sa va eliberati de orice sentiment de obligatie pe care l-ati putea avea fata de tovarasii vostri oameni. Nu trebuie sa spuneti "Da" tuturor pentru a fi iubitori si compasionali. Uneori nu merita sa investiti timp si energie cu cineva care nu doreste sa se schimbe si sa evolueze intr-o directie pozitiva. Aceasta a dorit sa spuna Domnul Sananda (Iisus Hristos) cu fraza: " Nu aruncati perlele voastre porcilor". Asemanator, in comunitati, este dreptul si responsabilitatea voastra sa luati decizii care sunt benefice cu adevarat pentru membri si pentru intreaga lume, chiar daca inseamna uneori sa spuneti "Nu" celor care doresc sa intre in comunitate.

Atunci cand alegeti sa fiti parte dintr-o comunitate intentionala existenta, sau cand admiteti noi membri intr-o comunitate din care faceti deja parte, aduceti-va aminte ca o stare inalta de constiinta atrage pe altii care au un nivel de vibratie similar, de cele mai multe ori. Vor fi si exceptii, in special cand sunt lectii de suflet nerezolvate. De exemplu, un potential nou membru perturbator poate sa apara pentru a va invata o lectie de suflet despre discernamant si setarea unor granite ferme prin a spune "Nu". Acelasi membru potential poate are nevoie sa primeasca o lectie despre integritate sau de a isi rezolva problemele inainte de a fi admis intr-o comunitate armonioasa.

Reversul este de asemenea valabil. Suflete care apartin unei comunitati armonioase ce admit a persoana care este dezechilibrata si distructiva fata de scopurile comunitatii, au o lectie de invatat in setarea ferma a granitelor personale (sa invete sa spuna "Nu"). Membrul perturbator care este admis poate avea si el o lectie de invatat. El poate ca a atras oameni iubitori, cu compasiune, pentru a invata de la ei aceste calitati. Odata ce un astfel de suflet este admis in comunitate si ceilalti decid ca nu au de ales decat sa continue impreuna, lectia comuna de suflet poate fi de acceptanta a ceea ce este si de a descoperi noi cai de a da si a primi iubire si compasiune intre noii si vechii membri ai comunitatii.

In mod cert, nu este intotdeauna necesar sa cunoasteti, din punct de vedere intelectual, care este lectia de suflet in fiecare situatie potentiala ce apare in cazul comunitatilor intentionale (sau orice alt aspect de viata). Unele suflete de pe Pamant cauta mereu o lectie profunda de fiecare data cand in calea lor apare cea mai mica imperfectiune sau abatere (din perspectiva lor). De exemplu, daca pasesti peste o piatra si iti luxezi piciorul, inseamna oare ca ai karma negativa ? Poate ca lectia de suflet este mult mai simpla: "Ai grija pe unde mergi !".Articol preluat de pe blogul Iluzia Realitatii

4 comentarii:

 1. De fapt mesajul de mai sus apartine lui Sal Rachele. Este din cartea Pamantul se trezeste - profetii pentru anii 2012-2030, capitolul 9 - Comunitatile intentionale - Alte tipuri de comunitati. Aceasta carte am tot recomandat-o si pe blogul meu alaturi de cele ale Anastasiei. Parerea mea este ca stilul precis si tehnic al lui Sal se completeaza de minune cu cartile de suflet ale Anastasiei.

  RăspundețiȘtergere
 2. pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti

  RăspundețiȘtergere
 3. Oameni buni,putin discernamant:"Domnul Sananada(Iisus Hristos)"?! Hai sa fim seriosi ! Ati intrat pe 'Apusenii verzi' si ati urmarit ce fac acolo si atelierele "initiatice" si banii care se vehiculeaza si vi se pare in regula ? Dar urmati-i sfatul si invatati in unele situatii sa spuneti NU.Acceptarea chiar si numai a ideii desemnarii unui lider al unei comunitati va arunca inapoi in elemente ale vechii paradigme.Am incredere ca va veti pastra simplitatea.Doamne ajuta !

  RăspundețiȘtergere
 4. Poate va este de ajuor-un site exceptional!Tot ce se poate gasi referitor la sustenabilitate si ecoagricultura-carti,manuale si exemple practice,studii de la cele mai mari universitati si institute de cercetare,etc.,tone de informatie esentiala ptr.viitorul planetei si al vietii omului(peste 1000 de pagini web).Cititi doar ce apare pe prima pagina si va lamuriti.Oricine este interesat de subiect isi poate gasi ceva de interes.Desigur insa ca accentul este pus pe aspectele practice.
  http://journeytoforever.org/

  RăspundețiȘtergere